Sunday, June 19, 2011

[Web : Vesti] Novo lice Feliks Romulijane

Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković, ambasador SR Nemačke u Srbiji Volfram Mas i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić predstaviće u ponedeljak, 20. juna, restauriranu istočnu kapiju u Feliks Romulijani.
Pre samog otvaranja, u zaječarskom Narodnom muzeju biće održana prezentacija projekta rekonstrukcije istočne kapije, najavilo je Ministarstvo kulture. 

Projekat “Restauracija i konzervacija istočne kapije arheološkog nalazišta Romulijana“ finansirali su SR Nemačka, Ministarstvo kulture Srbije, Narodni muzej Zaječar i grad Zaječar. Ukupna vrednost izvršenih radova je 13.765.952 dinara, precizira se u saopštenju. 

Istočna kapija carske palate Romulijana, koja je 2007. godine upisana na Uneskovu Listu svetske prirodne i kulturne baštine, predstavlja jedinstveni primer tradicionalne rimske arhitekture iz perioda druge tetrarhije. 

Između 2009. i 2011. izvršena su arheološka istraživanja južne kule starijeg utvrđenja i na prostoru između kula oba utvrđenja. Tom prilikom došlo se do vrlo interesantnih pokretnih nalaza koji rasvetljavaju period između II i IV veka, kada je na teritoriji današnje Srbije rođeno 17 rimskih careva. 

Osnovni cilj planiranja i realizacije projekta konzervatorsko-restauratorskih radova je očuvanje i prezentacija otkrivenih građevina koje čine sklop istočne kapije palate. Projektom su bili obuhvaćeni radovi na kulama i stupcima starijeg utvrđenja, kulama i luku iznad ulaza mlađeg utvrđenja i na popločavanju između kula. Time je glavni ulaz u palatu dobio nekadašnji sjaj i monumentalnost. 

Obnovljena istočna kapija će, pre svega, poslužiti za turističku prezentaciju carske palate, jer će se priča o imperatoru Galeriju (koji je 311. godine doneo prvi edikt o toleranciji vera) i njegovoj majci Romuli predstaviti na isti način kako je to rađeno pre 17 vekova, kroz velelepne zidine obnovljenog moćnog zdanja za koje je njegov najveći istraživač prof. Dragoslav Srejović rekao da je “prebogata škrinja koja blista u svojoj veličanstvenoj usamljenosti”.

No comments:

Post a Comment