Friday, June 10, 2011

[Vesti] Blic : Pronađena glava boginje Dijane


NIŠ - Na arheološkom nalazištu Medijana u Nišu pronađena je mermerna ženska glava za koju se pretpostavlja da je deo skulpture boginje Dijane, odnosno Artemide.



- U urušenom delu, gde se nekada nalazila Konstantinova vila, nađena je skulptura za koju se pretpostavlja da je u pitanju boginja Dijana, odnosno Artemida.

Iznenadili smo se da smo na samom početku istraživanja došli do ovako bitnog otkrića, koje za nas ima veliku vrednost. Prema kvalitetu rada pretpostavljamo da potiče iz drugog veka pre naše ere i najverovatnije je u vilu doneta prilikom njenog uređenja. Radićemo dodatne analize, pa ćemo u nekom narednom periodu imati više informacija.

Pored toga što očekujemo da otkrijemo i drugi deo mozaika, verujemo da ćemo do septembra naći još dosta interesantnih stvari - kaže Gordana Milošević, koja se nalazi na čelu tima na projektu „Konstantinova vila 2010-2011“. Arheološka istraživanja u ovom delu traja do septembra, a ovaj projekat realizuje se u saradnji Arheološkog instituta u Beogradu, Narodnog muzeja u Nišu i Zavoda za zaštitu spomenika Niš.

No comments:

Post a Comment